Logo
De beste datingsites van Nederland 2024

Interview met C-Date

Interview met C-Date:

In 2008 lanceerde C-Date het eerste casual dating portaal voor mannen en vrouwen die op zoek zijn naar kortstondige erotische contacten in de Nederlands sprekende landen. Inmiddels heeft casual dating een hedendaagse vorm genomen en is C-Date de leidende website geworden voor het regelen van seks dates zonder enige verplichting. Het bedrijf, gevestigd in Luxemburg, heeft 140 medewerkers die zorg dragen voor de meer dan 40 miljoen leden wereldwijd.

Met deze lange reis van het bedrijf op het oog, waren we erg enthousiast om de oprichter van C-Date, Heinz Laumann, te zien. Zou hij weer alles op dezelfde manier doen?

"Bij ons kunnen vrouwen in het bijzonder een veilig terrein vinden om over erotiek te praten en leuke mannen te ontmoeten.”

Heinz Laumann, wij hebben de laatste keer 5 jaar geleden een interview met u gehouden. Het is nu tijd voor een update. Inmiddels is er veel veranderd op het gebied van casual dating. Vindt u dat ook?

Eigenlijk wel. Er is veel veranderd op dit gebied. Wat begon als een niche, is nu een vast uitgangspunt voor een groot aantal online daters. Onze casual dating site heeft een belangrijke plaats ingenomen in deze sector en is een lifestyle trend onder mannen en vrouwen. Kortom, C-Date is de onbetwiste marktleider in al zijn vormen, wat de populariteit van dit product in feite weerspiegelt.

Wat waren de meest memorabele hoogtepunten van C-Date tussen 2010 en 2015?

We hebben een heleboel hoogtepunten gehad in de afgelopen 5 jaar. Maar als ik er drie van kon kiezen, dan zou het de volgende zijn. Ten eerste hebben we in Nederland de grens van 1 miljoen leden gehaald. In Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland zullen we dit record in de komende maanden breken. Dit betekent dat in het laatste vijf jaar meer dan 6 miljoen mensen belangstelling hebben getoond voor casual dating. Dit is een fantastisch aantal! Vijf jaar geleden had ik dit niet kunnen voorspellen. 

Dit is inderdaad een indrukwekkend aantal! Daar nemen we onze pet voor af. Zijn er andere voorbeelden die deze hoogtepunten kunnen onderlijnen?

Wij hebben in verschillende live uitgezonden TV shows deelgenomen, zoals o.a.“Tele Züri” in Zwitserland. Dat was erg leuk, voornamelijk omdat er tijdens een dagelijkse nieuws uitzending over het onderwerp casual dating werd gesproken. Zelfs in landen waar we nog geen website hebben, waren we het gesprek van de dag op de nationale TV. Dit vult me met een soort gevoel van trots en laat zien hoe populair casual dating in onze samenleving is geworden.

Het laatste hoogtepunt was niet lang geleden. Op 10 september, 2015, nodigden we journalisten uit op het hoofdkantoor van C-Date voor een “achter de schermen” evenement. De bezoekers kregen de mogelijkheid om met eigen ogen te zien hoe C-Date daadwerkelijk te werk gaat. Ik gaf antwoord op alle vragen, alle kritiek en onzekerheden over casual dating. Dit evenement werd zeer goed ontvangen door de media.

En wat was de grootste uitdaging die je moest ondergaan met C-Date?

Een van de grootste uitdagingen was en is nog steeds om ons niet te laten verwarren met affaire dating en soortgelijke immorele dating portals. C-Date is casual dating en FSK 12 (Duitse leeftijdclassificatiesysteem).

Neem me niet kwalijk, FSK 12? En er zijn geen problemen opgetreden bij het beschermen van minderjarigen? Uiteraard maken we een grapje en begrijpen we wat u bedoelt. C-Date is in principe niet X-rated, klopt dat?

Bij C-Date moedigen we mensen niet aan om een affaire te zoeken. We vinden het ook belangrijk om een veilige omgeving voor vrouwen te creëren zodat ze zonder problemen over erotiek kunnen praten, leuke mannen kunnen ontmoeten en een casual date kunnen regelen. Daarom streef ik om een duidelijke lijn te trekken tussen affaire dating en casual dating. Vooral omdat volwassen of adult dating vrij negatief wordt weergegeven in de media. Laatst was dat weer het geval.

U suggereert waarschijnlijk de data hack bij AshleyMadison en AdultFriendFinder, de twee (toendertijdse) grootste portalen voor volwassen en vreemdgaan dating. In wat voor mate heeft de eigenlijk losstaande casual dating scene hieronder geleden? Heeft u een reactie moeten geven om C-Date vrij te houden van soortgelijke aanbieders?

Wij hebben een ‘reactie’ gegeven door het openstellen van onze activiteiten aan journalisten en we schermen ons niet van het publiek af. Tijdens het “achter de schermen” evenement hebben we op alle vragen van de journalisten een antwoord gegeven. Sindsdien begrijpen ze precies wat C-Date inhoudt. Het was geen gemakkelijke taak, maar wel met veel plezier gehouden. Dus de ervaringen waren heel positief. De mensen aan wie ik het concept van C-Date uitlegde, werden net zo enthousiast als ik was. C-Date is uiteindelijk een platform voor singles en koppels die naar kortstondige relaties zonder verplichtingen zoeken.

Casual dating is niet meer iets dat achter gesloten deuren wordt gehouden. Met C-Date bereiken jullie al een groot publiek in de middenklasse via TV commercials of advertentiecampagnes in vrouwen magazines. Waarom is er zoveel vraag naar? Zijn we allemaal singles geworden die gewoon, om het simpel te houden, seks zonder verplichtingen willen?

Sex zonder verplichtingen is niets nieuws, alleen zijn vandaag de mannen en vrouwen zich meer bewust van deze levensstijl. Casual dating weerspiegelt de impulsen van deze tijd. We leven nu in een snelle wereld met weinig tijd en een focus op carrière. We zijn een mobiele samenleving geworden en hebben de vereiste aanpassingen nodig. Daarom kwam C-Date met een product aan dat op één lijn staat met de genoemde veranderingen in de samenleving zodat de markt zich succesvol kan ontwikkelen. 

Homoseksuele mannen besteden vaak aandacht op het onderwerp dat hetero’s niet altijd open of relaxed zijn over seksuele avonturen als ze al jarenlang in een relatie of huwelijk zitten. Sluit u zich ook aan deze mening en streeft C-Date ernaar om de seksuele fantasi?en van iedereen waar te maken, inclusief die van de vrouwen?

Dit is de exacte richting die we streven.  Wie een profiel heeft op C-Date, is op de juiste weg naar het vervullen van hun seksuele wensen. En aangezien we zoveel leden hebben, zullen homoseksuele mannen geen medelijden meer hebben met de hetero’s.

Al een paar jaar proberen affaire dating sites en vreemdgaan sites zich te vermommen onder casual dating. Zijn soortgelijke datingsites gericht op het concurreren met C-Date op het gebied van geheimhouding en fraude?

Nee, C-Date is voornamelijk bedoeld voor single vrouwen en mannen die open staan over hun seksualiteit en die niet gericht zijn op geheimhouding en fraude. Dus met andere woorden we dienen een totaal ander publiek. De industrie ziet geen enkel parallel tussen C-Date en vreemdgaan sites. Het is een compleet ander business model en daarom kan het ook geen concurrent zijn. Uiteraard hebben soortgelijke portalen een slechte invloed op onze naam, aangezien ze zich beschrijven als casual dating en een poging doen om met ons in hetzelfde schuitje te zitten. Het is een beetje vervelend, maar dat zie ik zeker niet als concurrentie.

Wat voor positie heeft de “klassieke casual dating” ingenomen? Proberen jullie doelbewust jezelf te onderscheiden van de vreemdgaan specialisten op het gebied van imago? Of dient C-Date meer als een groot dak waaronder alle soorten erotische contacten, zij het open of geheime contacten, passen?

Wij staan volledig los van soortgelijke portalen. Eigenlijk is 70% van onze geregistreerde leden single. Mensen die met casual dating te maken hebben, weten dat het niet om geheimhouding gaat. Het is wel anoniem en discreet. Dat is totaal iets anders en daar willen we niets aan veranderen.

In 2008 begonnen jullie met C-Date en zijn nu de Europese marktleider van casual dating. Geef ons graag een kort overzicht van de situatie in Nederland. Hoeveel Nederlanders hebben zich geregistreerd sinds de lancering van de website en hoeveel zijn er nog steeds actief?

Nederland heeft op het moment meer dan 4 miljoen leden, Zwitserland meer dan 1.3 miljoen en Oostenrijk meer dan 900,000 leden. Momenteel schrijven er zich per dag ongeveer 25,000 nieuwe leden wereldwijd in. Wij hebben een zeer actieve gemeenschap die constant aan het groeien is.

In hoeveel landen functioneert uw dating site en waar viert C-Date het grootste succes?

We zijn vertegenwoordigd in 15 Europese landen en eerlijk gezegd vieren we het grootste succes in de conservatieve markten. In Nederland hebben we ook veel succes behaald. Als de oprichter van deze markt zijn wij de onbetwiste marktleider en breiden we onze overheersing van de markt uit met behulp van lange termijn merkstrategie. Onze klanten kunnen vertrouwen op C-Date. Wij zijn het grootste ‘meer’ om naar de gewenste partner te ‘vissen’.  

"Veel culturen hebben casual dating diep verankerd, maar het wordt nu steeds meer als een lifestyle trend gezien."

Wilt u meer uitleg geven over de reden van de grote populariteit in de top landen van C-Date?

Aan de ene kant komt het gewoon door de veranderingen van deze tijd die een invloed hebben op de markt. Aan de andere kant is het ook te danken aan onze professioneel uitgevoerde marketing strategie die ons zo populair maakt. Veel culturen hebben casual dating diep verankerd, maar het wordt nu steeds meer als een lifestyle trend gezien. Er zijn landen waar dit proces heel snel gaat. Het wordt daar nu normaal beschouwd om op de eerste date al in bed te springen. Dit is daar nu simpelweg een nieuw platform, de plaatsvervanger van de “booty call” van late nachten.

C-Date heeft “erotische ontmoetingen met niveau” als motto en levert discrete erotische contacten. Hoe slagen jullie erin om een dergelijk niveau te verkrijgen met jullie datingsite? Is het mogelijk om als beheerder te verzekeren dat de leden zich fatsoenlijk zullen gedragen?

Bij C-Date is het gelijk duidelijk waar het over gaat: stijl, niveau en erotiek zonder verplichtingen. Het product is niet goedkoop wat voornamelijk mensen trekt die serieuze bedoelingen hebben als ze een premium lidmaatschap nemen. Dat is dus een van de redenen waarom C-Date niveauvol en aantrekkelijk is.

Mannen die gebruik maken van casual dating sites, zoals C-Date, klagen soms dat ze weinig reacties krijgen. Alhoewel ze tientallen contactverzoeken doen, komen ze niet tot een succesvol gesprek. Wat doen deze mannen fout?

Het begin is al fout. Vrouwen willen veroverd worden, zij het offline of online. Een copy-paste tactiek werkt in geen enkel gebied van leven, vooral als het gelijk opvalt dat hetzelfde bericht naar tientallen andere vrouwen is gestuurd.

Mannen kunnen beter het profiel van de vrouw onderzoeken en gebaseerd op deze informatie een persoonlijk bericht sturen. Zo laten ze zien dat ze geinteresseerd zijn in sex met deze vrouw en niet in sex bij uitstek. Zouden deze mannen het leuk vinden als ze zelf soortgelijke copy-paste berichten krijgen? Ik in ieder geval niet.

En wat is uw advies aan vrouwen om C-Date een aantrekkelijke en effectieve belevenis voor ze te maken?

Vrouwen moeten open zijn, maar tegelijkertijd trouw aan zichzelf blijven. Ze moet gewoon op haar vertrouwen afgaan en beginnen met casual dating, hoewel ze niet zeker weet hoe alles zal aflopen. Het gezegde “alles kan, niets moet” is voor dit geval zeer geschikt. We horen van veel vrouwen dat het goed loopt met aardige en leuke casual dates.

Bij casual dating komen we weleens oplichters tegen. Welke maatregelen nemen jullie bij C-Date om de opkomst van fake profielen tegen te gaan en om de leden te beschermen tegen fraude?

Oplichters zijn niet alleen in casual dating te vinden, maar ook op andere datingsites, zoals Parship of eDarling om een paar te noemen. Wij hebben in ieder geval dit probleem onderkend. Ten eerste hebben we een eigen software programma dat dergelijke leden gelijk herkent en verwijdert. En, ten tweede, hebben we een sterke gemeenschap die slechts met één klik de fake profielen rapporteert! Op deze manier kunnen we onze diensten zeer intiem houden. Behalve dat controleert ons ervaren klantenservice team alle foto’s en open berichten op C-Date.

Dus jullie hebben een eigen oplossing gevonden om oplichters van hun fraude ‘plezier’ te ontnemen en om te voorkomen dat ze grote sommen geld ‘stelen’. Maar hoe herkennen jullie eigenlijk de oplichters? Bestaan er geautomatiseerde middelen voor?

Wij hebben onze eigen software ontwikkeld voor dit doel. Deze software volgt de activiteiten van alle gebruikers in onze gemeenschap en herkent vrij snel wie de oplichters zijn. Deze profielen hebben in veel opzichten een ander gedragspatroon dan onze casual daters.

Jammer genoeg hebben de fake profielen en oplichters een slechte invloed op de ‘goede’ naam van sex dating en creëren ze een verkeerd beeld van het platform. Wat is de benadering van C-Date hiervoor?

Zoals ik al eerder heb genoemd, staan we los van alle vreemdgaan sites en laten we openlijk zien wat we allemaal doen. In praktijk kunnen onze klanten zelf zien hoe prettig onze gemeenschap is en hoe veilig en vertrouwelijk het is voor mannen en vrouwen om hier erotische contacten te zoeken. Dit is het recept voor een betrouwbaar en goed beeld.

Wij van Online-Dating-Websites krijgen veel feedback van gebruikers over C-Date. Deze variëren van suggesties voor het verbeteren van de diensten tot verslagen van persoonlijke ervaringen. Hoeveel van deze verhalen haalt de top management van C-Date?

Ik zit samen met mijn werknemers in een groot en open kantoor. Elke morgen delen we alle updates die we hebben waarbij de feedback van klanten ook een deel van uitmaakt. Ik ontmoet elke maand ons klantenservice team om te zien hoe de atmosfeer is in onze gemeenschap.

Behalve dat heb ik zelf een profiel op C-Date en test ik vaak ons product uit om te kijken wat er verbeterd kan worden. Op deze manier kom ik ook heel dicht bij de klanten, wat heel belangrijk voor me is. De klant is koning en als de koning niet tevreden is, dan maakt het geen goede business voor ons.

En nu de hoofdvraag. Zou u weer dezelfde weg volgen als u opnieuw kon beginnen met C-Date?

Jazeker. Door C-Date op te richten heb ik een revolutie in de dating markt gebracht en een platform gecreeerd voor gebruikers om erotische ontmoetingen op een hoog niveau te beleven.

Een mooi slot! Geachte Heinz Laumann, bedankt voor de interessante inzichten van de casual dating wereld! We wensen jou en C-Date vele boeiende jaren!
 


Behalve "C-date.nl" hebben we ook interviews gehouden met:

Top

Kies je datingsite en vergelijk!

Kies tot drie aanbieders en vergelijk jouw selectie.

Vergelijk!
Kies je datingsite en vergelijk!