Logo
De beste datingsites van Nederland 2024
de-lange-geschiedenis-van-de-online-relatiebemiddeling

Van de bijbelse tijden tot nu:
De lange geschiedenis van de online relatiebemiddeling

Voor de historisch geïnteresseerden onder onze lezers, hebben we in dit artikel de lange geschiedenis van relatie- / huwelijksbemiddeling bewerkt: van de bijbelse tijden tot de moderne online relatiebemiddeling van de 21e eeuw.

De beste online relatiebemiddeling

U leert iets over de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van de relatiebemiddeling (ofwel het gearrangeerde huwelijk) en we hebben enkele mooie anekdotes en opmerkingen in de marge voor u geselecteerd.

Van de traditionele huwelijksbemiddeling tot de commerciële relatiebemiddeling:

Relatiebemiddeling ofwel de huwelijksbemiddeling behoort tot de oudste beroepen op de wereld en heeft een duizend jaar oude traditie. De vroegste bronnen, die melding maken van de branche "huwelijksbemiddeling" worden al gevonden in het Oude Testament. Daarbij handelt het zich niet om Adam & Eva (die in de partnerkeuze is niet echt iemand nodig hadden om uit te kiezen), maar al een paar generaties later, stuurde Abraham zijn huisknecht Eliëzer naar Mesopotamië om een vrouw te vinden voor Isaak. Relatiebemiddelaar alias huwelijksbemiddeling alias trouwbemiddelaar alias bruidsvinder alias... werden eeuwenlang in vele culturen door families met een hogere stand belast om in het bijzonder voor de mannelijke familieleden de juiste partner te vinden.

Als "concurrentie" voor huwelijksbemiddeling zijn in verschillende beschavingen ook andere maatschappelijk aanvaarde "instituties" voor het in banen leiden van huwelijken ontwikkeld, zoals balfeesten voor de aristocratie en bourgeoisie of de zondagse promenades op de hoofdstraat van de steden.

Als opdrachtgever van de huwelijksbemiddeling traden niet langer hoofdzakelijk de families op , maar plotseling ook op de singles. En ook de motivatie en het beeld is veranderd: van de maatschappelijk gevestigde instituties voor een business, die door die singles in overweging werden genomen, die het eigen zoeken naar een partner als weinig succesvol inschatten.

Relatiebemiddeling goes online: het www-relatiebemiddelingsagentschap:

Al kort na de uitvinding van internet-browser (1993), ontdekten de eerste klassieke relatiebemiddelaars met pioniersgeest, dat het aanwezig zijn op internet zeker zinvol zou kunnen zijn. Ze zagen het internet eenvoudig als een "plaats voor een visitekaartje" of als extra distributiekanaal. Daaarmee zijn we echter nog lang niet aangekomen bij het „online dating agentschap”, want dat wat zich vanuit de optiek van de klant online afspeelt, was beperkt tot het invullen van een contactformulier of op zijn best een toelatingsvragenlijst. Alle andere fasen van de relatiebemiddeling werden op klassieke wijze "offline" afgewikkeld.

De kunst van de computer en relatiepsychologie: Gelukkige relatie via de automaat:

Deze kunst probeert men sinds geruime tijd te automatiseren, zogezegd door een combinatie van computers aan de ene kant en de modellen voor relatiepsychologische partnerbepaling ("matching") aan de andere kant andere systemen te creëeren, die de menselijke relatiebemiddelaar en zijn gevoel voor gelukkige relaties vervangen. Hoewel de wetenschap zich zeker ten doel stelt, beter dan een menselijke agent te willen zijn, is de traditionele relatiebemiddelaar uiteraard van mening dat een metalen doos nooit in staat zal zijn te bespeuren of de chemie tussen twee partnerszoekenden goed afgestemd zou kunnen zijn en of een relatie zou zinvol zou kunnen zijn. Aan de andere kant hebben de traditionele relatiebemiddelaars al in de 80er jaren ontdekt dat het mogelijk is met slogans zoals "bemiddeling op wetenschappelijke principes" of "PC-gebaseerde bemiddelingsprocedures" prachtig de hoge prijzen te rechtvaardigen ...

Top

Kies je datingsite en vergelijk!

Kies tot drie aanbieders en vergelijk jouw selectie.

Vergelijk!
Kies je datingsite en vergelijk!