Logo
De beste datingsites van Nederland 2024
de-optimale-keuze-bij-het-online-zoeken-van-een-partner

Een vraag over de optimale keuze bij het online zoeken van een partner:
Omhoog of omlaag trouwen?

Zowel vrouwelijke als mannelijke singles gaan op het internet meer en meer gericht op zoek naar een partner die een zekere sociale status heeft. Zou vrouwen in online dating alleen mannen om "omhoog te trouwen" willen ontmoeten? En hoe zit dat bij mannen?

De beste online relatiebemiddeling

Misschien zou een partnerschap op een vergelijkbaar sociaal niveau, als het ware op dezelfde ooghoogte wenselijk zijn? Nou ja, dat moet iedereen voor zichzelf beslissen…

Eigenlijk hoef je geen socioloog, noch wiskundige te zijn om dit vast te stellen:

Als we aannemen dat vrouwen "in beginsel" proberen "omhoog" te trouwen, dan moet dit moeilijker worden als meer en meer vrouwen zelf een hoge sociale status hebben en een uitstekend inkomen.

Onderzoekers naar partnerkeuze stellen dan dit en dan dat vast – maar in principe zijn ze vrijwel unaniem in de mening dat het huwelijk het beste (en het meest) op "ooghoogte” plaatsvindt.

Dus: als men op sociale ooghoogte wil trouwen en vrouwen op eigen kracht steeds meer een betere sociale status bereiken, dan zijn er des te minder mannen beschikbaar, naarmate er meer hoogopgeleide vrouwen zijn. Er heerst dus een gebrek aan sociale gelijkheid.

Nu wordt het echter nog erger: de vrouwen die zich daadwerkelijk "in principe naar omhoog"oriënteren, dus “omhoog trouwen" willen, worden immers ook niet minder: ze wedijveren dus om hetzelfde potentiaal aan mannen als de "op oog-hoogte zoeksters".

Daarbij komen nog diegene, die helemaal niet op een huwelijk uit zijn, maar alleen maar een beetje van de sociale status of de hoeveelheid geld van deze resterende mannen willen profiteren. Als dit alles zo was, dan zou zich nu eigentlijk een file vormen:

Toegang tot de succesvolle mannen zou volledig worden geblokkeerd, omdat alle vrouwen daaromheen hangen. Hoe is het echter in werkelijkheid? We weten dat intussen sommige vrouwen “omlaag getrouwd” zijn – zo nieuw is dit is echter ook niet. Zelfs in de burgerij werd de sociaal zwakkere schoonzoon vaak bevolen " in te trouwen" – dochterlief was dan gewoon de draaideur voor het compagnonschap. Maar nu hebben we een andere tijd - en 40 jaar na het eerste opflakkeren van de nieuwe vrouwenbeweging zouden onze vrouwen toch om slimmere besluiten moeten kunnen nemen, dan zich om het geleuter van “omlaag trouwen” te bekommeren - of niet?

Hoe denkt zij daar eigenlijk over? Zou u „omlaag trouwen“ op de ‚sociale ladder‘? Of maakt u dat helemaal niets uit?

Opmerking: deze wetenschappelijke bewering citeren wij uit de Frankenpost:

„Vrouwen oriënteren zich in principe naar boven: ze zijn op zoek naar een partner die beter onderwijs heeft gevolgd dan zijzelf. En zij geven de voorkeur aan mannen die ouder zijn dan zijzelf “.

Top

Kies je datingsite en vergelijk!

Kies tot drie aanbieders en vergelijk jouw selectie.

Vergelijk!
Kies je datingsite en vergelijk!