Logo
De beste datingsites van Nederland 2024
zo-werkt-een-online-relatiebemiddelingsbureau

Hoe relatiebemiddeling in het echt te werk gaat:
Matchmaking technieken in moderne dating

Het grote verschil tussen online contact advertenties en relatiebemiddeling ligt in de technische kant van online dating. Relatiebureaus  concentreren zich voornamelijk op het geven van speciaal geselecteerde contactsuggesties aan de gerbuikers.

Deze contactsuggesties worden door een ingewikkelde algoritme voorgesteld gebaseerd op de antwoorden die de singles geven tijdens een persoonlijkheidstest op het moment ze zich willen aanmelden bij de matchmaking site.

De beste online relatiebemiddeling

In het geval van algemene datingsites mag je zelf op zoek gaan naar een match. Dan vraag je je af hoe het eigenlijk te werk gaat bij een online datingbureau waar een match door een mysterieuze algoritme wordt voorgesteld.

Matchmakers of relatiebemiddelaars hebben altijd bestaan. Vroeger waren het meestal mensen die singles bij elkaar brachten gestoeld op verschillende factoren (persoonlijkheid, afkomst, rijkdom…het hing er vanaf wat de mensen in die tijd belangrijk vonden). Dergelijke matchmakers of relatiebureau’s bestaan nog steeds, alleen hebben ze nu een modern gezicht gekregen en stellen ze zich cool voor.

Het hart wilt wat het wilt.
-Woody Allen

Toen online dating in de jaren 90 op de markt kwam, besloten een paar baanbrekende geesten ook de kunst van matchmaking op internet te brengen. Als gevolg daarvan bestaan er nu een groot aantal dating sites die de diensten van een relatiebemiddelaar vervangen. Echter, in dit geval gebruiken ze ingewikkelde computer algoritmes om singles met elkaar te koppelen.

Relatiebemiddelingsbureaus en hun technieken: Vragenlijsten en profiel vorming

Informatie speelt een belangrijke rol om het matchingsysteem te doen werken bij een relatiebureau. Als je je inschrijft, krijg je gelijk een vragenlijst of persoonlijkheidstest. Wat voor type vragenlijst het gaat worden, hangt helemaal van de relatiesite af en hoe goed de test is. In het algemeen worden de volgende gegevens van jezelf gevraagd:

  • Algemene fysieke kenmerken: Hieronder valt je lengte, oogkleur, afkomst/nationaliteit, talen die je kent en andere basis eigenschappen. Andere saaie maar wel belangrijke vragen op relatiebemiddelingsbureaus zijn: waar je woont en ook soms wat je dating geschiedenis is.
  • Ook je voorkeuren worden gevraagd. Veel soortgelijke vragen zijn bedoeld om te begrijpen wat je in een date of relatie naar zoekt. Voor welk geslacht heb je een voorkeur? Zoek je een monogame relatie of heb je een ander model in gedachte? Wil je trouwen? Wil je kinderen krijgen?
  • Een persoonlijkheidstest wordt ook vaak door een relatiebemiddelingsbureau uitgevoerd.

Het klinkt niet zo erg als het lijkt! Veel van de vragen zijn bedoeld om te zien wat je manier van denken is en hoe je in het leven staat. Spaar je geld? Hou je van reizen? Wat verwacht je van een levenspartner? Hoe meer informatie je over jezelf geeft, des te beter.
Het online dating profiel dat je aanmaakt is gebaseerd op deze informatie. De antwoorden op deze vragen worden niet per se aan andere singles op de site getoond. Voor het grootste gedeelte hangt het van jou af wat je op je pagina wilt laten zien en wat anderen over jezelf kunnen lezen. De rest van de gegevens die je hebt ingevuld, worden echter alleen door het systeem gebruikt en werkt op de achtergrond...

Relatiebureau: Vinden van een geschikte partner!

Het succes van een relatiebureau hangt van de bidirectionele evaluatie af. Dit betekent dat bepaalde eigenschappen en voorkeuren van jou een match vormen met de eigenschappen van andere singles die ook op deze website staan. Deze algoritme, verschillend per datingsite, voert bepaalde taken uit om te zien wie het beste bij je past. Er zijn verschillende manieren hoe deze algoritmes werken. Hier staan enkele voorbeelden:

  • Alle gebruikersprofielen op de site krijgen een bepaald aantal punten. Dit aantal is gebaseerd op hoeverre ze voldoen aan je partnerwensen. Er worden vervolgens ook punten gegeven gebaseerd in hoeverre je een match vormt met de wensen en voorkeuren van de anderen. Beide punten worden opgeteld waarna een lijst wordt opgesteld die van het laagste naar het hoogste aantal punten gaat.
  • Als een gebruiker een bepaald aantal “match punten” krijgt, dan bepaalt de algoritme of iemand een geschikte kandidaat is. Het aantal punten en de bijzondere eigenschappen van het matchmakingsysteem zelf, hangt sterk af van de online dating aanbieder waarvan je gebruik maakt. 
  • Zo krijg je op een simpele wijze een idee over hoe de vakkennis van een relatiebemiddelaar over is gegaan naar de online wereld van relatiebemiddelingsbureaus.

Matchmaking algoritmes worden elke dag ingewikkelder en behalve dat worden de technieken ervan steeds verfijnder. Het is echter belangrijk om te weten dat ze geen garantie geven dat het verder goed zal lopen met de potentiele partners. Dit systeem probeert min of meer, gebaseerd op de gegeven informatie, aan te geven met wie je de beste kans maakt op een succesvolle relatie. Het hangt uiteindelijk van jezelf af om deze mensen aan te spreken en ze te ontmoeten!

Ben je ook geinteresseerd in deze datingsites? Vergeet dan niet om onze beoordelingen van de beste relatiebemiddelingsbureaus in Nederland te bekijken!

Top

Kies je datingsite en vergelijk!

Kies tot drie aanbieders en vergelijk jouw selectie.

Vergelijk!
Kies je datingsite en vergelijk!